ETF-sijoittaminen aloittelijalle

Saastovinkit

Updated on:

ETF sijoittaminen on eriomainen keino aloittaa sijoittaminen.

Oletko pohtinut sijoittamisen aloittamista, mutta et tiedä mistä lähteä liikkeellä? Siinä tapauksessa olet tullut oikeaan paikkaan, sillä tällä kertaa esittelemme yhden aloittelijaystävällisimmistä sijoitusinstrumenteistä.

ETF eli Exchange Traded Fund tarkoittaa pörssinoteerattua rahastoa. ETF toimii siis samoin kuin osakkeet: voit myydä tai ostaa ETF:iä pörssissä. ETF-rahasto sijoittaa useisiin eri kohteisiin ja sijoitusinstrumentteihin, kuten osakkeisiin, joukkolainoihin tai valuuttoihin.

Toisin kuin perinteisillä rahastoilla, ei ETF:illä ole aina aktiviista osakepoimintaa tekevää salkunhoitajaa, vaan ETF:t ovat usein sidottuja indekseihin. Passiivinen indeksin seuraaminen tarkoittaa usein myös matalampia kuluja. Vastaavasti aktiiviset indeksit toimivat perinteisen rahaston tavoin, mikä näkyy myös rahaston kustannuksissa.

Tässä artikkelissa esittelemme miten ETF-sijoittaminen toimii sekä hyödyllistä vinkkejä kannattavan ETF-sijoittamisen aloittamiseen ja mitä ottaa huomioon ennen sijoittamisen aloittamista.

ETF-sijoittamisen edut

ETF-sijoittaminen on verrattain helppoa ja turvallista muihin sijoitusinstrumentteihin verrattuna. Tässä muutama syy miksi ETF-rahastot ovat aloittelijalle sopivia sijoituskohteita:

 • ETF-kauppaa voi käydä oman pankin verkkopankissa
 • Korkoa korolle -ilmiö
 • ETF-sijoittaminen on läpinäkyvää: tiedät koko ajan mitä arvopapereita rahasto omistaa sekä miten sijoitus on hajautettu
 • Matalat kulut verrattuna perinteisiin rahastoihin
 • Laaja tarjonta ja lukuisia eri vaihtoehtoja
 • Maltillinen riski ja tuotto-odotus
 • ETF:t ovat sidottuja tiettyyn kohdeindeksiin

Miten ETF-sijoittaminen toimii?

ETF-sijoittaminen on muihin sijoitusinstrumentteihin verrattuna varsin yksinkertaista. ETF on osakkeen lailla kaupankäynnin kohde, jota myydään, vaihdetaan ja ostetaan pörssissä.

Rahaston omistama omaisuus on jaettu pienempiin osuuksiin, joten ETF-sijoittamalla voit sijoittaa useisiin eri kohteisiin yhdellä kaupalla. ETF-rahastot kattavat lähes kaikki julkiset kaupankäynnin kohteena olevat sijoitusinstrumentit.

Luo sijoitusstrategia

Ennen ETF-sijoittamisen aloittamista on hyvä luoda jonkinlainen suunnitelma. ETF-rahastot mahdollistavat erilaisten strategioiden toteuttamisen: voit esimerkiksi minimoida riskit hajauttamalla pääomaasi useampaan rahastoon tai satsata suuremman tuotto-odotuksen mutta suuremman riskin rahastoihin.

Jos olet aloitteleva sijoittaja, aloita maltillisella summalla ja pyri hajauttamaan pääoma useampaan eri kohteeseen riskien minimoimiseksi.

On tärkeä muistaa, että myös ETF-sijoittaminen on pitkä prosessi, eikä tuotto ei ole kiveen hakattua. ETF-rahastot tarjoavat helpon mahdollisuuden sijoittaa monipuolisesti erilaisiin kohteisiin, mutta kuten kuten muiden sijoitusinstrumenttien kohdalla, on tärkeä luoda omaan tilanteeseen ja varallisuuteen sopiva strategia.

Selvitä rahaston kulut ja tuotto

Älä osta sikaa säkissä, vaan selvitä ETF-rahaston kulut ja tuotto-odotus ennen ostopäätöstä. Kuluihin sisältyy yleensä kaupankäynti- sekä hallinnointikulut. Jos valitsemassasi ETF-rahastossa on korkeat kulut, vaikuttavat ne merkittävästi tuottoon, joten vertaile eri rahastojen kuluja ennen sijoittamista.

Aktiivisissa ETF-rahastoissa on usein korkeammat kulut.

ETF:in tuotto voi vaihdella suuresti eri omaisuuslajeissa, markkinatilanteissa tai eri rahastojen välillä. Ennen sijoittamista onkin hyvä tutustua rahastojen aiempaan kehitykseen. On myös tärkeä arvioida, miten rahasto on pärjännyt suhteessa indeksiin.

Passiivisesti indeksiä seuraavat rahastot ovat yleensä hyvin lähellä indeksin tuottoa.

Koska ETF-rahastojen tuotto vaihtelee merkittävästi eri omaisuusluokissa, on suositeltavaa hajauttaa pääomaa eri rahastoihin esimerkiksi maantieteellisesti tai toimialojen mukaisesti.

ETF terminologia

ETF-rahastot voivat olla todellisia nimihirviöitä, joten kokosimme tähän loppuun tärkeimmät ETF-termit, joiden ymmärtäminen on tärkeää rahaston valinnassa ja sijoitusstrategian suunnittelussa.

 • Acc (Accumulation): Rahasto ei maksa osinkoja sijoittajilleen vaan uudelleensijoittaa ne kasvuosuuksina.
 • Inc ja Dist: Accumulation-rahaston vastakohta, eli osingon maksetaan suoraan sijoittajille.
 • DR (Direct Replication): Rahasto seuraa indeksiä sijoittamalla suoriin osakkeisiin indeksissä edustetun suhteen mukaisesti. DR-rahastot eivät sijoita lainkaan johdannaisiin.
 • UCITS: Rahasto toimii EU-regulaation mukaisesti
 • SRI: Rahasto, joka pyrkii tiettyihin vastuullisuuden tai ympäristöystävällisyyden kriteereihin kaikissa sijoituksissaan. Nämä kriteerit vaihtelevat eri rahastojen välillä, joten ennen sijoitusta on hyvä perehtyä niiden sisältöihin.

Yhteenveto – Aloita ETF-sijoittaminen jo tänään

ETF-rahastot tarjoavat helpon ja suhteellisen turvallisen keinot sijoitustoiminnan tai säästämisen aloittamiselle. Sijoittamalla ETF-rahastoihin voit hajauttaa pääomaasi vain yhdellä ostolla, jolloin et joudu vertailemaan ja poimimaan yksittäisiä sijoituskohteita kuten osakkeita tai joukkovelkakirjoja.

ETF-sijoittamisen voi aloittaa jo muutaman kymmenen euron kuukausisijoittamisella. Suuri osa pankeista tarjoaa tähän helpon ja edullisen palvelun. ETF-sijoittaminen on yksinkertaisimmillaan yhtä helppoa kuin säästötilille säästäminen ja pitkällä aikavälillä huomattavasti kannattavampaa.

Säästötilien korot ovat varsin maltillisia, kun taas ETF-rahastojen kohdalla voidaan puhua jopa yli 5 prosentin vuosittaisesta tuotto-odotuksesta

Älä siis anna rahojesi maata tilillä, vaan laita pääomasi kasvamaan korkoa korolle.