Kannattaako työn laskutus yrityksen kautta?

Saastovinkit

Updated on:

Kannattaako työn laskutus yrityksen kautta?

Yrityksen perustaminen laskutusta varten on kannattavaa, jos pystyt hinnoittelemaan työsi oikein, pysymään suunnitelmissa ja optimoimaan veroasteesi niin, että sinulle jää enemmän rahaa käteen kuin palkkatyössä. Erityisesti konsultit, lääkärit ja lakimiehet laskuttavansa työnsä usein yrityksen kautta.

Tässä artikkelissa käymme läpi mitä yrittäjän kannattaa ottaa huomioon arvioidessaan kannattaako työn laskuttaminen yrityksen kautta vai kannattaako yrittäjän hakeutua palkkasuhteeseen.

Miksi perustaa yritys työsuhteen sijaan?

Työn laskuttaminen yrityksen kautta voi olla järkevää monissa tilanteissa, mutta se riippuu useista tekijöistä, kuten henkilökohtaisista taloudellisista tavoitteista, verotuslainsäädännöstä ja liiketoimintamuodosta. 

Tässä on joitakin seikkoja, jotka voit ottaa huomioon harkitessasi työn laskuttamista yrityksen kautta:

1. Verotus: Yritysten verotus tapahtuu eri tavoin kuin yksityishenkilöiden verotus. Yritysten verotuksessa on erilaisia vähennyksiä ja etuja, jotka oivat pienentää veronmaksuvelvollisuutta. Tämä voi johtaa alhaisempaan verotettavaan tuloon ja siten pienempiin verokustannuksiin.

2. Ammatillinen imago: Jos työskentelet itsenäisenä 

ammatinharjoittajana tai konsulttina, laskuttaminen yrityksen kautta voi antaa ammattimaisemman kuvan asiakkaillesi. Se voi myös olla etu, jos haluat kilpailla isompien yritysten kanssa sopimusten saamisessa.

3. Vastuu ja riskit: Erillisen yrityksen kautta laskuttaessa voit vähentää henkilökohtaista vastuuta ja riskejä, sillä osakeyhtiö on erillinen oikeushenkilö. Tämä voi tarjota suojaa omalle henkilökohtaiselle omaisuudelle mahdollisten oikeusriitojen tai velkojen yhteydessä. Toiminimellä taas vastaat itse henkilökohtaisesti kaikista veloista.

4. Hallinnolliset vaatimukset: Yrityksen perustaminen ja ylläpito voi olla hallinnollisesti vaativampaa kuin työskentely yksityishenkilönä. Sinun on huolehdittava yrityksen kirjanpidosta, veroilmoituksista ja mahdollisesti muista raportointivelvoitteista.

5. Kustannukset: Yrityksen perustaminen ja ylläpito voivat aiheuttaa lisäkustannuksia, kuten yritysverot, kirjanpitopalvelut, vakuutukset ja muut hallinnolliset kulut. Nämä kustannukset on otettava huomioon kokonaisuuden arvioinnissa.

Tee hyvä liiketoimintasuunnitelma ja kannattavuuslaskelma

Monilla alkuvaiheen yrittäjillä on hankaluuksia arvioida paljonko työstä pitäisi veloittaa yrityksen kautta. Tähän auttaa muun muassa hyvä liiketoimintasuunnitelma ja kannattavuuslaskelma.

Sinun on tärkeää selvittää paljonko alallasi laskutetaan yleensä työstä. Sen jälkeen voit päättää hintasi, joka voi olla enemmän, vähemmän tai saman verran kuin kilpailijoilla. Kun laskutat yrittäjänä, sinun pitää muistaa arvonlisäveron osuus laskulla. 

Muista että arvonlisävero ei ole sinun rahaasi, vaan ennen pitkää se kuuluu verottajalle. Siksi on aina helpompaa ajatella hinnat siten, että paljonko työ maksaa asiakkaalle ilman arvonlisäveroa.

Esimerkiksi, jos vaikka nikkarointityösi maksaa asiakkaalle 600 euroa alv 0%, lähetät laskun asiakkaalle joka on 600 € + alv. 24 % eli 744 €. 

HUOM! Mikäli työskentelet toisille yrityksille, jotka ovat arvonlisävelvollisia, voitilmoittaa hinnat siten että niissä ei ole arvonlisäveron määrää mukana (ALV 0%). Mikäli työskentelet kuluttajille, pitää hinta ilmoittaa siten että siinä on arvonlisäveron määrä mukana (sisältäen ALV:n). 

Muille arvonlisäverovelvollisille yrityksille työskenneltäessä on se hyvä puoli, että asiakkaasi saa pääsääntöisesti vähentää veloittamasi arvonlisäveron määrän omassa toiminnassaan. Vastaavasti sinä voit vähentää sinulle maksettujen arvonlisäverojen osuudesta ostamasi tuotteiden ja palveluiden arvonlisäverot jotka olet maksanut.

Erilaiset arvonlisäverokannat

Arvonlisäverokantoja on 0% (esim. rahoituspalvelut tietyin ehdoin), 10% (esim. kirjallisuus), 14% (ruoka) ja 24% (esim. palvelut, alkoholi jne.)

HUOM! On tärkeää huomata, että yrityksen kautta työskentely edellyttää sinulta vakaata harkintaa, sillä olet itse vastuussa muun muassa yrittäjäeläkkeiden ja verojen maksusta. Ennen päätöksen tekemistä onkin suositeltavaa keskustella ammattitaitoisen kirjanpitäjän tai veroasiantuntijan kanssa saadaksesi yksityiskohtaista neuvoa yrityksesi verotukseen ja laskutuskäytäntöihin liittyen.

Mitä kuluja yrittäjän pitää huomioida toiminnassaan?

Yrittäjällä on usein paljon sellaisia kuluja jotka tuntuvat unohtuvan kun yrittäjä keskittyy asiakastyöhön. 

Sivukuluja ovat muun muassa:

 • Verojen määrä
 • Yrittäjän eläkevakuutus
 • Vakuutukset
 • Matkakulut / ajoneuvot
 • Markkinointi- ja asiakashankintakulut
 • Tarvikehankinnat
 • Yrityksen tilinhoitokulut, kirjanpito ja muut taloushallinnon kulut

Paljonko pitää laskuttaa, jotta tienaat 3000 € kuukaudessa?

Oletetaan seuraavia asioita:

 • Myyt nikkarointipalveluita 45 € /h + alv 24 % 
 • Pystyt laskuttamaan 6h päivässä ja työpäiviä on keskimäärin 22 kuukaudessa
 • Tällöin kuukausittainen liikevaihtosi on 22 päivää x 6h x 45 €/h + alv 24 % = 
 • 7365,6 € sisältäen alvin Alviton, eli todellinen tulosi on 5940 € 
 • Tilitoimiston kulu kuukaudessa on noin 200 €
 • Pankin kulut kuukaudessa 30 € 
 • Puhelin ja tietoliikenne 50 €
 • Markkinointi 100 € 
 • Muut kulut (esim. kahvit jne) 200 €/kk
 • Yrittäjän eläkevakuutus 700€/kk

Tällöin kuukausittainen tulos ennen palkkaa olisi 4660 €

Mikäli yrittäjällä on toiminimi, maksetaan tuosta summasta tuloverot yksilöllisen tuloveroprosentin mukaisesti. Mikäli tuloveroprosentti olisi esimerkiksi 25 %, jäisi nostettavaa 3495 €.

Mikäli yrittäjällä on osakeyhtiö, voi palkan kulun vähentää liikevaihdosta ja näin vähentää tulosta. Jos yrittäjä nostaa vaikkapa 3000 € palkkaa bruttona, jää yritykselle 1660 € tulosta kuukaudessa eli 19 920 € yhteensä vuodessa. Yhteisöveroa maksetaan 20 % tuloksesta, jolloin verojen määrä on 3984 € ja voittoa jää näin ollen 15 936 €. Yhtiön voittovaroista yhtiön osakkaat voivat nostaa osinkoa ja näin ollen myös optimoida tulojen ja osingon suhdetta.

Kannattaako osakeyhtiöyrittäjän maksaa itselleen palkkaa vai 

osinkoa?

Yrityksen osakkaan kannattaa etenkin yhden tai muutaman osakkaan yhtiössä suunnitella verotustaan. Hyvällä verosuunnittelulla yrittäjä voi säästää kymmeniä tuhansia maksettavissa veroissa. Tässä auttaa parhaiten asiansa osaava verojuristi. Myös kirjanpitotoimistoista saa usein apua verojen suunnitteluun. 

Suunnittelu kannattaa aloittaa siten että pohdit paljonko tarvitset palkkaa. 

Hyvä nyrkkisääntö on että palkkaa kannattaa nostaa siihen saakka kunnes veroprosentti nousee noin 26%:iin vuoden 2023 verokannoilla. Voit kokeilla esimerkiksi OmaVerossa miten veroprosentti nousee erilaisilla tuloilla.

Muista että palkan nostaminen on siksi fiksua, että palkat ovat kokonaisuudessaan verovähennettävää yhtiön tuloista, kun taas osingot eivät sitä ole.

Kun tiedät paljonko tarvitset palkkaa, on hyvä laskea kuinka paljon yrityksen kannattaa tehdä voittoa. Tähän vaikuttaa tietenkin todella moni asia. Voit vaikuttaa voiton määrään muun muassa investoinneilla ennen tilikauden päättymistä. Voitosta maksat 20% yhteisöverokannan mukaisen veron.