Kuinka säästää lämmityskustannuksissa? – Vinkit joilla säästät selvää rahaa

Saastovinkit

Updated on:

Kuinka säästää lämmituskuluissa? Keräsimme yhteen parhaat vinkit

Sähkön hinta on ollut korkeimmillaan, joten yhä useampi on pohtinut samaa kysymystä: Kuinka säästää lämmityskustannuksissa?

Kohonneet lämmityskustannukset vaikuttavat eritoten sähkölämmitteisiin koteihin, joissa kuukausittaisen sähkölaskut voivat kohota jopa tuhansiin euroihin kuukaudessa.

Vaikka sähkön hintakehitys on pikkuhiljaa kääntymässä alaspäin, voit edelleen säästää merkittäviä summia pienilläkin säästötoimenpiteillä tai investoimalla energiaremonttiin. Sen lisäksi että säästät selvää rahaa, teet valtavan ympäristöteon ja hidastat ilmastonmuutosta.

Koska aihe on tällä hetkellä vahvasti tapetilla, keräsimme yhteen vinkkejä joilla säästät pitkän pennin kotisi lämmityskustannuksissa ja menoissa.

Säädä lämpötilaa alemmas 

Sähkön hintojen ollessa korkeimmillaan on hyvä hetki pohtia, voisiko lämmitystä säätää muutaman asteen pienemmälle. Kun lämmitys käy täydellä teholla, on sähkönkulutuskin äärimmillään.

Kokeile laskea huonelämpötilaa esimerkiksi kahdella asteella. Parin asteen muutos ei kuulosta kovinkaan suurelta, vaikka todellisuudessa vähennät lämmitykseen kuluvaa sähköä useilla kymmenillä prosenteilla.

Älä lämmitä turhaan

Täyttä lämmitystä on turha pitää päällä kun olet pidempään pois kotoa. Älä kuitenkaan jätä täysin täysin ilman lämmitystä, vaan säilytä tasainen ylläpitolämpö, joka palautuu nopeasti ennalleen.

Näin vältät turhan lämmityksen:

  • Onko talossasi käyttämättömiä huoneita? Älä pidä pattereita turhaan päällä tiloissa jotka ovat esimerkiksi varastokäytössä.
  • Pienennä lämmitystä kun lähdet pidemmäksi aikaa pois kotoa
  • Säädä lämmitys asteittain pienemmälle kohti kevättä, viimeistään toukokuussa voit sulkea sähköpatterit kokonaan

Tarkasta kodin eristeet ja tiivisteet

Tuntuuko että talo ei pysy lämpimänä vaikka lämmitys käy täydellä teholla yötä päivää? Vika ei välttämättä ole lämmitysjärjestelmässä, vaan talon puutteellisissa eristeissä ja tiivisteissä. Vuotavista eristeistä syntyy merkittävästi hukkalämpöä, mikä johtaa korkeisiin lämmityskustannuksiin.

Kerrostaloasunnossa suurin lämpöhäviö syntyy ikkunoista, ja etenkin niiden tiivisteistä. Ikkunoiden tiivisteet ovat helppo uusia, eivätkä maksa muutamaa kymmentä euroa enempään. Maksimissaan muutaman tunnin työllä ja pienellä investoinnilla voit lohkaista valtavan osan sähkölaskustasi.

Omakotitalon kohdalla suurin lämpöhäviö syntyy yläpohjasta. Tämä selittyy perusfysiikalla: lämmin ilma kohoaa aina ylöspäin. Vaikka yläpohjan lisäeristäminen on hieman suurempi ja kalliimpi projekti, maksaa se itsensä takaisin hyvin nopeasti. Investoi kerralla laadukkaampiin eristeisiin parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi.

Energiaremontti – Suunnittele kodin lämmitys uusiksi

Kaikista energiansäästötoimenpiteistä teet suurimman palveluksen lompakollesi tekemällä kokonaisvaltaisen energiaremontin. Vaikka energiaremonttien alkuinvestointi on suuri, maksavat ne oikein tehtynä itsensä takaisin vain muutamassa vuodessa.

Kun tarkoituksena on uusia koko kodin lämmitys kerralla, on ilmavesilämpöpumppu kustannustehokas ratkaisu. Laadukas ilmavesillämpöpumppu (IVLP) pitää suuremmankin omakotitalon lämpimänä kovillakin pakkasilla tuottamatta piikkiä sähkönkulutukseen. IVLP on energiapihi, ja vaatii vain vähän sähköä tehokkaaseen lämmitykseen.

Tehokkaiden ilmavesilämpöpumppujen hinnat vaihtelevat 10 000 – 20 000 euron välillä, ja maksavat oikein mitoitettuna itsensä takaisin noin 7-10 vuodessa.

Energiaremontissa ei aina tarvitse uusia koko lämmitysjärjestelmää, vaan voit myös hankkia toisen järjestelmän olemassa olevan rinnalle. Tällöin puhutaan hybridilämmityksestä.

Hyvä esimerkki hybridilämmitykseen siirtymisestä on ilmalämpöpumpun asentaminen sähkölämmityksen rinnalle. Oikein mitoitettu ilmalämpöpumppu lämmittää talvella ja viilentää kesällä samalla laskien sähkönkulutusta huomattavasti.

Omakotitaloihin tarkoitettujen ilmalämpöpumppujen hinnat liikkuvat 1000 ja 300 tuhannen euron välillä. Oikein mitoitettuna sijoitus realisoituu vain muutamassa vuodessa, jonka jälkeen pumppu tuottaa puhdasta voittoa vuosien ajan. Pitämällä ilmalämpöpumpustasi hyvää huolta tuottaa investointi rahallista hyötyä jopa 20 vuoden ajan.

Yhteenveto – Näin säästät lämmityksessä

Kodin lämmitys on erinomainen sauma säästää, kun tietää mitä tekee ja sijoittaa oikeisiin asioihin. Pihistämällä lämmityksessä, uusimalla talon eristeet tai uusimalla lämmitysjärjestelmän voit säästää jopa satoja euroja kuukaudessa.

Vinkit lämmityskuluissa säästämiseen:

  • Madalla sisälämpötilaa muutamalla asteella
  • Älä lämmitä turhaan, pidä ylimääräiset tilat viileinä ja pienennä lämmitystehoa kun olet poissa kotoa
  • Käy läpi talon eristeet ja tiivisteet. Uusimmalla kodin eristyksen parannat energiatehokkuutta ja vähennän syntyvää hukkalämpöä
  • Päivitä vanha lämmitysjärjestelmä joko kokonaan tai siirry hybridilämmitykseen