Kuinka säästää kodin remontissa? – Viisi vinkkiä joilla säästät pitkän pennin

Saastovinkit

Updated on:

Miten säästää kodin remonteissa?

Viisi vinkkiä joilla säästät pitkän pennin remontissa

Remontointi on kallista puuhaa, johon saa helposti uppoamaan pitkän pennin. On kuitenkin olemassa keinoja, joilla remontin kustannuksia saa pienennettyä merkittävästi saavuttaen käytännössä täysin saman lopputuloksen. Pienilläkin muutoksilla ja valinnoilla voit säästää suuria summia.

Keräsimme yhteen viisi parasta vinkkiä, joilla saavutat rahoillesi vastinetta ja vältät ylimääräiset kustannukset. Näillä vinkeillä pidät remonttikulut kurissa.

Suunnittelu on kaiken A ja O

Kuten vanha sananlasku kuuluu, hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Kodin remontit ovat suuria operaatioita, joiden toteuttaminen ilman suunnittelua on haastavaa sekä ennen kaikkea kallista.

Suunnitteluvaiheessa on otettava huomioon useita eri seikkoja, kuten budjetointi, materiaalivalinnat, urakoitsijan kilpailutus, sekä remontin laajuus.

Suunnitteluvaiheessa on tärkeä määrittää myös rakennusurakan tavoitteet sekä ottaa yksilölliset toiveet ja tarpeet huomioon.

Kun remontin taustalla on kattava suunnitelma, sujuu remontin lopullinen toteutus mallikkaasti ja ilman ongelmia. Samalla säästät selvää rahaa, kaikki muuttujat ja mahdolliset yllättävät tekijät on otettu huomioon. Ylimääräisen rahan voi laittaa vaikka osakesijoituksiin.

Laadi tarkka budjetti

Säästäminen alkaa aina tarkalla budjetoinnilla. Budjetointi kannattaa aina aloittaa kattavalla tarvekartoituksella, jossa selviää tarpeelliset toimenpiteet sekä materiaalihankinnat.

Hyvin tehty budjetointi auttaa arvioimaan paljonko tarvitset rahaa remontin toteuttamiseen, sekä huolehtimaan että kulut pysyvät aisoissa.

Budjettia laatiessa kannattaa kuitenkin jättää hieman liikkumavaraa yllättävien kustannuksien varalle. Hyvä liikkumavara on noin 10 – 15 prosenttia kokonaisbudjetista.

Vinkit remontin budjetointiin:

  • Määritä remontin tavoitteet ja laajuus. Onko kyseessä pienempi pintaremontti vai kokonaisvaltainen tilojen uusiminen?
  • Tee kattava kustannusarvio koko remontista. Selvitä materiaalien, työvälineiden sekä mahdollisen urakoitsijan hinnat hyvissä ajoin. Huomioi myös mahdolliset lisäkustannukset kuten lupamaksut sekä remontin aikana ilmenevät yllättävät kulut.
  • Pohdi mitä remontin osa-alueita voit tehdä itse. Jos omaat kokemusta remontoinnista tai rakentamisesta, voit säästää merkittäviä summia tekemällä ainakin osan remontista itse.
  • Pohdi missä voit säästää. Esimerkiksi tiettyjen materiaalivalintojen kohdalla riittää halvemmatkin vaihtoehdot. Älä kuitenkaan säästä väärissä paikoissa: esimerkiksi työvälineiden kuten akkuporakoneen kohdalla ei tule pihistellä.

Kilpailuta urakoitsijat

Jos aikeissasi on tilata remontti urakoitsijalta, älä missään nimessä tartu ensimmäiseen tarjoukseen. Eri urakoitsijoiden tarjoamat paketit eroavat toisistaan niin hinnaltaan, laadultaan kuin palvelukokonaisuudeltaan.

Ennen remonttia onkin tärkeää lähettää useampi tarjouspyyntö ja vertailla vähintään viiden eri tarjoajan kokonaisuutta. Hintaerot voivat olla satoja, jopa tuhansia euroja.

Ota kuitenkin huomioon, että halvin ei ole aina paras vaihtoehto. Halvat materiaalivalinnat voivat kostautua, ja tulla jopa kalliimmaksi pidemmällä aikavälillä. Kun panostat laatuun, et joudu heti murehtimaan uudesta remontista.

Vertaile myös eri urakoitsijoiden myöntämiä takuita, pitkä takuu kielii usein korkeasta laadusta.

Voiko remontin tehdä itse?

Käsistään kätevä tee-se-itse nikkari voi säästää suuria summia tekemällä remontin itse. Myös vain tiettyjen osa-alueiden tekeminen itse auttaa remontin kulukuurissa merkittävästi.

Mikäli kyseessä on pienempi pintaremontti, ei urakoitsijaa välttämättä tarvita ollenkaan. Pintojen uusiminen onnistuu näppärästi myös ilman suurempaa kokemusta. Jos epäilet taitojasi, kysy neuvoa kokeneilta remontoijilta. Tämän lisäksi netti on pullollaan ilmaista tietoa ja voit saada arvokkaita vinkkejä esimerkiksi rakennusblogeista tai opetusvideoista.

Suurempien ja luvanvaraisten remonttien kohdalla ei kuitenkaan kannata lähteä sooloilemaan, vaan varmistaa paras lopputulos kääntymällä luotettavan ammattilaisen puoleen. Etenkin märkätilaremonttien, kuten sauna- tai kylpyhuoneremonttien kohdalla kannattaa pelata varman päälle. Huonosti tehdyssä märkätilaremontissa piilee aina kosteusvaurion riski.

Käytä budjetti järkevästi

Listauksemme viimeinen ja tärkein vinkki: älä tuhlaa budjettiasi, vaan keskity olennaisiin hankintoihin. Remontin kulukuurin tärkein osuus on tietää, mihin kannattaa panostaa ja mihin ei.

Suurimmat säästöt voidaan saavuttaa remontin materiaalivalinnoissa. Aina ei tarvitse panostaa kalleimpiin materiaaleihin, vaan halvempi ajaa asiansa yhtä hyvin ellei jopa paremmin. Tämä pätee varsinkin pintamateriaaleissa, joissa ratkaiseva tekijä on ainoastaan ulkonäkö.

Tärkeä taito on myös osata panostaa oikeisiin asioihin. Remontti vaatii aina asianmukaiset työvälineet, joten alkaen-mallien hankkiminen voi koitua suureksi virheeksi. Laadukkaat työkalut kestävät kovaa käyttöä ja ennen kaikkea aikaa, jolloin et joudu laittamaan koko kalupakkia uusiksi tulevissa remonteissa.

Työvälineiden lisäksi tiivisteet, vesieristeet sekä muut eristemateriaalit eivät ole pihistelyn paikka. Esimerkiksi ikkunoiden tiivisteiden kohdalla laadukkaammat materiaalit tulevat pitkässä juoksussa halvemmiksi, kun lämpöhäviö minimoituu ja lämmitykseen vaadittava energiantarve pienenee.

Pienillä asioilla voit saavuttaa suuria säästöjä.

Yhteenveto – Budjettiremontoijan muistilista

  • Panosta remontin suunnitteluun: Käy läpi pienetkin yksityiskohdat ja aloita suunnittelu hyvissä ajoin
  • Määritä tarkka budjetti jossa on myös liikkumavaraa yllättävien menojen varalle
  • Kilpailuta urakoitsijoiden tarjoukset. Kiinnitä hinnan lisäksi huomiota myös arvosteluihin sekä työlle myönnettyyn takuuseen
  • Pohdi, mitä remontin osa-alueita voit tehdä itse. Tekemällä mahdollisimman paljon itse voit säästää satoja tai jopa tuhansia euroja. Vaativampien ja luvanvaraisten remonttin kohdalla käänny suosiolla ammattilaisen puoleen
  • Tiedä missä säästää ja panosta oikeisiin asioihin kuten työvälineisiin ja eristeisiin