Säästämisen ABC - Sijoittaminen

Säästämisen ABC – Osa 6: Sijoittaminen

HUOMIO: TÄMÄ EI OLE SIJOITUSVINKKI, Tutustu itse tuotteeseen johon aiot sijoittaa ja tee omat johtopäätöksesi ennen sijoittamista!

Sijoittaminen on yksi helpoimmista tavoista luoda itsellensä vaurautta, miten sitten aloittaa sijoittaminen? Sijoittamista ei koskaan kannata aloittaa ilman että tutustuu siihen mistä markkinoilla puhutaan siellä on monia asioita mitkä saattavat sekoittaa sinua aluksi. Suurin harhaluulo sijoittamisessa on summa millä lähteä sijoittamaan, monella on käsitys että alle 10 000 eurolla ei kannata sijoittaa. Voit lähteä ihan pienelläkin summalla kartuttamaan itsellesi vaurautta jopa 0-50 euron sijoitus kuukaudessa on jo kannattavaa pitkällä tähtäimellä.

Oletko kuullut joskus sanonnan: Raha tulee rahan luokse? Sijoittamisella tarkoitetaan juurikin tätä, eli sinä laitat rahaasi osakkeeseen jolloin se sijoittamasi summa toimii sinun työntekijänäsi ja kerryttää varallisuutta mikäli osakkeen arvo nousee. 

Mihin kaikkeen voin sijoittaa?

Voit sijoittaa osakkeisiin, hyödykkeisiin, rahastoihin, valuuttoihin, materiaan ja vaikka mihin muuhun. Erilaisia sijoituskohteita löytyy jokaiselle meistä, itselläni on osakkeita ja krypto valuuttoja salkussa. Sijoittamisessa tärkein asia on tiedostaa että voit menettää kaikki sijoittamasi rahat lisäksi on hyvä muistaa että ei kannata sijoittaa kaikkia rahojansa yhteen ainoaan asiaan vaan aina kannattaa hajauttaa. Itselläni on teknologia ja lääketeollisuuden osakkeita, seuraavaksi ajattelin ostaa sähköautoihin liittyviä osakkeita ja miettiä myös muita yrityksiä joilla voisi olla tulevaisuutta.

Kryptojen osalta minulla on jonkin verran bitcoinia, ethereumia, cardanoa, rippleä ja stellaria nämä ovat vakaita projekteja joilla uskon olevan käyttöä vielä tulevaisuudessa. Todella suurella riskillä otin myös Artificial Liquid Intelligence kryptoa salkkuuni, tämän projektin tarkoituksena on olla tekoäly jossa robotti puhuu sinulle. Näet ostamiani osakkeita ja kryptoja sivun alaosasta, päivitän sinne sitä mukaan kun ostan lisää osakkeita.

Miten aloittaa sijoittaminen?

Sijoittamisen aloittaminen kannattaa aloittaa ensin ihan lukemalla erilaisia sijoitus blogeja, tutustua videoihin mitä aiheesta löytyy eli opiskella mitä tarkoittaa sijoittaminen ja mitä kaikkea se pitää sisällään. Tämän jälkeen kannattaa tutustua siihen mihin olet sijoittamassa, eli älä osta sen perusteella mitä sinulle sanotaan vaikkapa sosiaalisessa mediassa jossa leviää paljon videoita missä kerrotaan sijoita tähän niin saat vuoden loppuun mennessä sijoituksesi takaisin 100 kertaisena. Näiden tarkoituksena on toimia pump & dumb huijauksena ja niissä pyörii usein satojen ellei jopa kymmenien tuhansien some vaikuttajien verkosto jolla saadaan esimerkiksi jokin krypto nousemaan tarpeeksi ylös, kun hinta on kohdallaan nämä henkilöt sitten myyvät omat osakkeet pois eli dumppaavat ne markkinoille. Suosittelen myös katsomaan erilaisia dokumentteja sijoittamiseen liittyen vaikka Netflixin kautta.

Eli kun aloitat sijoittamisen mene rauhallisesti, mieti onko kysyntää, mieti voisiko tämä asia ollakin huijaus ja tutustu ennen sijoittamista itse sijoittamiseen, kryptoihin ja muihin tärkeisiin asioihin jotta ymmärrät mitä olet tekemässä.

Itselläni menee säästökassa mistä puhuttiin edellisessä osiossa aina puoliksi osakkeisiin ja toinen puolikas kryptoihin. Ostan tietenkin aina vähintään kahta eri osaketta ja sijoitan BTC, ETH, SOL, ADA, XLM ja XRP tasaisesti toisen puolikkaan.

Mitä virheitä sijoittajana voit tehdä?

Isoimmat virheet mihin itse olen törmännyt on kun ostetaan osakkeita ja osake kurssi lähteekin jostain syystä laskuun ja ollaan heti myymässä osakkeita pois, osakkeiden kanssa pelataan pitkällä tähtäimellä eli puhutaan vähintään 5-10 vuoden sijoituksesta jolloin ei ole merkitystä päivätasolla hinnan muutoksista. Kryptojen kanssa moni tekee virheen kun lähtevät mukaan niin sanotusti härkä markkinoilla eli nousun huippupisteillä, kryptoja pitää ostaa kun ne painuvat pakkaselle eli niin kutsutussa karhun markkinassa. Kryptojen kanssa mennään myös pitkällä tähtäimellä ja aina katsotaan että onko sillä kyseisellä valuutalla jokin käyttötarkoitus, jos kryptoa ei aiota käyttää mihinkään ei kannata sijoittaa siihen. NFT:t on myös yksi mikä kannattaa unohtaa heti alkuun, toki jotkut on niilläkin tehnyt isoja summia mutta itse skippasin näiden kohdalla heti. 

HUOMIO: TÄMÄ EI OLE SIJOITUSVINKKI, Tutustu itse tuotteeseen johon aiot sijoittaa ja tee omat johtopäätöksesi ennen sijoittamista!

👉 Seuraava osa on osa 7 lisätulot👈

Kurkkaa mitä salkussani on tällä hetkellä:

HUOMIO: Tämä ei ole sijoitusvinkki, lisäksi en saa tradinview palvelusta sijoittamiani summia esille salkkuihin. Osakesijoittamisen aloitin vasta Tammikuussa 2023 tämä on vain esitteenä mitä minulla on salkussa eli sinun ei kannata tehdä samalla tavalla kuten minä olen tehnyt. Päivitän listausta aina kun ostan osakkeita lisää, kaikkea ei kannata koskaan laittaa samaan koriin vaan kannattaa hajauttaa.