Puskurirahasto: Täydellinen opas henkilökohtaisen talouden turvaamiseen

Saastovinkit

Updated on:

Puskurirahasto

Yllättäviä menoja on mahdoton ennustaa, jonka vuoksi on tärkeää varautua pahimman varalle. Tulevaisuuden taloudellisen tilanteen ennustaminen voi olla haastavaa. Tässä vaiheessa astuukin esiin kunnon puskurirahaston merkitys.

Tässä artikkelissa avaamme tarkemmin puskurirahaston merkitystä, sekä jaamme vinkkejä kattavan puskurin luomiseen. Näillä vinkeillä luot taloudellista turvaa vaikeisiin aikoihin ja yllättäviin menoihin.

Mikä on puskurirahasto ja miksi se on tärkeä?

Puskurirahastolla tarkoitetaan yllättävien tilanteiden ja menojen varalle säästettyä rahaa. Puskurirahasto on siis taloudellinen turvaverkko, joka auttaa silloin, kun tarvitset nopeasti suuremman summan rahaa.

Puskuriraha on tärkeä pitää erossa muissa varoista. Puskuri ei ole tarkoitettu tuhlattavaksi, vaan auttamaan esimerkiksi suurempien kuluerien ja äkillisen työttömyyden iskiessä.

Kuinka paljon puskurirahastoon tulisi säästää?

Yleinen suositus puskurirahaston suuruudelle on kahden tai kolmen kuukauden palkka. Kun puskurirahasto kattaa useamman kuukauden menot, ei joudu hätään suuremmankaan rahareiän osuessa kohdalle.

Kun puskurirahasto riittää pidemmäksi aikaa, et ole akuutissa hädässä vaikka joutuisit työttömäksi ja säännölliset tulot lakkaisivat kuin seinään.

Kerää puskurirahaston vähintään kahden kuukauden tulot.

Kuinka aloittaa puskurirahaston kerryttäminen?

Puskurirahaston kerryttäminen ei ole sen vaikeampaa kuin mikä tahansa muukaan säästäminen. Ennen puskurin kerryttämistä on kuitenkin hyvä tarkastella omia tuloja ja menoja, ja suhteuttaa kuukausittainen säästö niiden mukaan. Älä säästä liian suurta siivua kerrallaan, vaan jätä rahaa myös elämiseen.

Helpoimmillaan puskurirahaston kokoamisen voi aloittaa vain muutamalla kymmenellä eurolla kuukaudessa.Kun sijoitat joka kuukausi joko rahastoon tai korkoa maksavalle säästötilille, kasvaa sijoittamasi rahat korkoa korolle. Tällöin muutamankin kymmenen euron kuukausisijoitus muodostuu ajan myötä suureksi summaksi.

  • Käy läpi tulosi ja menosi: Puskurirahaston kerryttäminen helpottuu huomattavasti, kun olet kärryillä tuloistasi ja menoistasi.
  • Karsi turhat menot pois:  Kun olet laatinut budjetin, on hyvä pohtia, mitä kuluja voit karsia. Kun vähennät turhaa rahankäyttöä, jää enemmän rahaa muuhun elämiseen ja puskin kasvattamiseen.
  • Aloita maltillisesti: 20-50 euroa kuukaudessa auttaa sinut alkuun. Älä haukkaa liian suurta palaa kerrallaan.
  • Avaa erillinen tili puskurille: Erittele puskurirahasto muista varoistasi. Älä pidä puskurirahastoa käyttötilillä, vaan avaa kokonaan uusi tili.
  • Aseta selkeät tavoitteet: Aseta heti alkuvaiheessa selkeät tavoitteet puskurirahastollesi. Realistinen tavoite voi olla esimerkiksi aiemmin mainittu kahden tai kolmen kuukauden palkka.

Miten hallita puskurirahastoa?

Puskurirahaston hallinnassa itsekuri ja kärsivällisyys ovat avainasemassa. Puskurirahasto on olemassa hätätilanteita varten, ei tuhlattavaksi.

Älä jätä puskurirahastoa oman onnensa nojaan, vaan seuraa rahaston kehitystä ja pohdi säästämisstrategiaasi. Kun puskurirahasto kasvaa, kannattaa pohtia varojen sijoittamista korkoa tuottaviin rahastoihin tai kasvuosakkeisiin. Älä säilytä suuria summia pankkitilillä, vaan vältä ostovoiman heikkenemine kasvattamalla korkoa varoillesi.

Mitä huomioida puskurirahaston hallinnassa?

  • Rahaston koko ja tarpeen arviointi: Suunnittele, kuinka suuri puskurirahaston tulisi olla. Huomioi myös mahdolliset muutokset elämäntilanteessa. Tämä voi koskea esimerkiksi perheenlisäystä, uralla etenemistä tai eläkkeelle siirtymistä.
  • Puskurirahaston käyttö: Pohdi etukäteen, milloin puskurirahastoa käytetään. Näin opit tunnistamaan tilanteet, jolloin on oikea hetki hyödyntää puskurirahaston varoja.
  • Puskurirahaston palauttaminen käytön jälkeen: Tee valmiiksi suunnitelma, miten palautat puskurirahaston käytön jälkeen. Jos tilanne vaatii puskurirahaston käyttämistä, kannattaa puskurin jälleenrakentaminen aloittaa mahdollisimman nopeasti.
  • Varojen sijoittaminen: Pohdi mahdollisia sijoituskohteita puskurirahastollesi. Järkevä sijoitussuunnitelma voi auttaa merkittävästi puskurin kerryttämistä. Sijoita maltillisesti, älä ota turhia riskejä.

Parhaat vinkit puskurirahaston kerryttämiseen

Tärkein vinkki on jo aikaisemmin käsitelty budjetointi ja suunnittelu. Kun olet kärryillä budjetistasi, on helpompi määrittää mistä kuluista voi karsia tai kuinka paljon rahaa voit kuukaudessa ottaa sivuun. On tärkeää ymmärtää, mihin valtaosa rahoistasi kuluu ja kuinka voit kohdentaa osan säästöihin.

Kun suunnitelma on valmis, tee kuukausittaisesta säästämisestä tapa. Pyri säästämään joka kuukausi joko sama summa tai tietty minimi. Voit myös automatisoida puskurin kerryttämisen, jolloin tililtäsi siirtyy automaattisesti joka kuukausi tietty summa säästötilille tai sijoituksiin.

Viimeisenä, mutta ei suinkaan vähäisimpänä, muista olla kärsivällinen. Puskurirahaston kerryttäminen on pitkäjänteistä puuhaa, joka vie kuukausia, jopa vuosia kunnes saavutat tavoitteesi. 

Usein kysytyt kysymykset puskurirahastosta

Mikä on puskurirahasto?

Puskurirahasto on säästötili tai sijoitussalkku, jonka tehtävä on toimia taloudellisena turvaverkkona yllättävien menojen, hankintojen tai säännöllisten tulojen loppumisen varalle. Puskurirahasto auttaa selviämään akuutista rahantarpeesta.

Miksi minun pitäisi perustaa puskurirahasto?

Puskurirahasto tuo taloudellisen turvan hätätilanteessa. Riittävä puskuri rahasto auttaa selviämään vaikeista ajoista. Et myöskään joudu turvautumaan luottokorttiin tai kulutusluottoihin, jotka voivat olla haitallisia.

Kuinka suuri puskurirahaston pitäisi olla?

Puskurirahaston tulisi kattaa useamman kuukauden menot. Riittävä puskuri on usein kahden tai kolmen kuukauden palkka.

Miten voin kerryttää puskurirahastoa, jos minulla on vähän ylimääräistä rahaa?

Puskurirahaston kerryttäminen onnistuu pienilläkin tuloilla. Tällöin kannattaa karsia turhat menot, ja pohtia mistä voit säästää.

Missä minun pitäisi säilyttää puskurirahastoa?

Puskurirahasto kannattaa säilyttää joko erillisellä säästötilillä tai sijoitussalkussa. Älä säilytä puskurirahastoa käyttötililläsi.

Milloin minun pitäisi käyttää puskurirahastoani?

Puskurirahaston tarkoitus on auttaa selviämään äkillisistä menoista ja raharei’istä.  Esimerkiksi äkillinen tarve suuremmalle hankinnalle tai työttömäksi joutuminen ovat esimerkkejä tilanteista, jolloin puskurirahasto voi osoittautua tarpeelliseksi.

Mitä teen, jos joudun käyttämään koko puskurirahastoni?

Jos ajaudut tilanteeseen, jossa joudut käyttämään koko puskurirahastosi, pyri aloittamaan uuden puskurin rakentaminen mahdollisimman pian. Luo valmiiksi puskurirahaston jälleenrakennusstrategia.