Kuinka säästää sähköä ja selvää rahaa

Saastovinkit

Lue lisää, ja opi kuinka säästää sähköä

Viimeksi puhuimme lämmityskulujen minimoimisesta, mutta tällä kertaa keskitymme sähkön säästämiseen. Etenkin suuremmissa omakotitaloissa sähkölasku muodostaa mittavan kuluerän, jonka kohdalla puhutaan sadoista, jopa tuhansista euroista kuukaudessa.

Tehokas sähkön säästäminen ei tarkoita kynttilänvalossa elämistä, vaan pienillä muutoksilla useampien sähkölaitteiden käytössä voi saavuttaa jopa kymmenien eurojen säästöistä kuukaudessa. Älä siis tee radikaaleja muutoksia tiettyjen laitteiden käytössä, vaan tee mieluummin useita pieniä säästötoimia. Kuten sijoittamisessakin, hajauttaminen on tehokkain ja varmin strategia.

Sulje turhat laitteet ja valot

Aloitetaan helpoimmasta säästötoimenpiteestä. Sulje sähkölaitteet ja valot aina kun et niitä käytä tai tarvitse. Vaikka nykyaikaiset LED-valaisimet ovat erittäin energiatehokkaita, huomaa niiden vaikutuksen sähkönkulutukseen pidemmällä aikavälillä, puhumattakaan vanhemmista valaisimista kuten hehkulampuista ja loisteputkista.

Kodin elektroniikka, kuten tietokone ja televisio kuluttavat yllättävänkin paljon energiaa. Sulje siis kaikki laitteet kokonaan, kun et niitä käytä. Monissa laitteissa on lepotila tai vastaava stand by -tila, joka todellisuudessa kuluttaa lähes yhtä paljon sähköä kuin päällä ollessaan.

Sama koskee myös suurempia sähkösyöppöjä. Esimerkiksi sauna tai ulkoporeallas voivat muodostaa suuren piikin sähkönkulutukseen, jos niitä pidetään turhaan päällä. Pidä sauna päällä vain sen aikaa kun tarvitset, ja kytke ulkoporealtaan lämmitys pois päältä, jos et sitä hetkeen aio käyttää.

Muista myös irrottaa turhat johdot seinästä.

Tee fiksuja hankintoja – Huomioi energiatehokkuus

Kun olet hankkimassa uutta sähkölaitetta, oli kyseessä sitten astianpesukone tai sähkökiuas, kiinnitä hintalapun sijaan enemmän huomiota energialuokitukseen.

Tiettyjen laitteiden kohdalla heikko energialuokka voi tarkoittaa jopa kaksinkertaista sähkönkulutusta verrattuna korkeimpiin luokituksiin. Näin ollen halpa laite voikin tulla kalliimmaksi.

Yhdellä laitteella et saa ihmeitä aikaan, mutta muuttamalla kulutustottumuksia pysyvästi saavutat merkittävän muutoksen pitkällä aikavälillä.

Pidä laitteet puhtaana

Tiesitkö että pölyiset laitteet voivat kuluttaa enemmän sähköä? Esimerkiksi pölyinen jääkaappi voi kuluttaa jopa 30 prosenttia enemmän sähköä kuin normaalisti. Sen lisäksi että pölyinen jääkaappi kuluttaa enemmän sähköä, toimii viilentävä kylmälaite vajaateholla.

Säännöllisen pölyjen pyyhkimisen lisäksi muista sulattaa pakastin ainakin kerran vuodessa. Mitä enemmän pakastimeen kertyy jäätä ja lunta, sitä enemmän sähkönkulutus nousee.

Säännöllinen laitteiden puhdistus ei ole suuri vaiva, mutta voi säästää pitkän pennin.

Seuraa sähkönkulutusta ja hintoja

Lähes jokainen sähköyhtiö tarjoaa mahdollisuuden seurata omaa sähkönkulutusta joko älypuhelinsovelluksen tai verkkosivujen kautta. Reaaliaikainen seuranta paljastaa energiapiikit, ja auttaa seuraamaan sähkönsäästön tehokkuutta.

Jos käytössäsi on pörssisähkö, kertoo sovellus myös sen hetken sähkön hinnan ja seuraavan päivän hintaennusteet. Sähkön hinnan seuraaminen mahdollistaa suurten laitteiden käytön optimoinnin: kun sähkö on normaalia halvempaa, on hyvä hetki pestä pyykkiä tai vaikka valmistaa uuniruokaa. Vastaavasti sähkön hinnan ollessa tavanomaista korkeampi osaat välttää suurempien sähkösyöppöjen käyttöä.

Vinkkejä tehokkaaseen sähkönsäästöön

Keräsimme tähän loppuun vielä muutamia sähkönsäästövinkkejä, joilla säästät selvää rahaa. Kun toteutat näistä useampia ja otat sähkönsäästön tavaksi, saavutat rahassa mitattavaa säästöä kuukaudesta toiseen.

  • Minimoi sähköllä lämmittäminen
  • Madalla sisälämpötilaa mahdollisuuksien mukaan
  • Asenna modernit LED-valaisimet
  • Vaihda vanhat laitteet energiatehokkaampiin malleihin
  • Kiinnitä huomiota tuotteiden energialuokituksiin ennen ostopäätöstä
  • Pese vain täysiä koneellisia pyykkiä ja astiota
  • Sulje sähkölaitteet kunnolla käytön jälkeen, lepotila kuluttaa lähes yhtä paljon sähköä kuin päällä ollessaan
  • Lyhennä suihkuja ja laske veden lämpötilaa
  • Älä pidä saunaa turhaan päällä