Kuinka minimoida asumiskustannukset? Vuoden 2023 parhaat vinkit

Saastovinkit

Updated on:

Kuinka minimoida asumiskustannukset? Vuoden 2023 parhaat vinkit

Kuinka minimoida asumiskustannukset? Tämä kysymys on ollut monen suomalaisen mielessä viime aikoina. Valitettavasti moni meistä maksaa liikaa asumisestaan, usein tietämättään. Tässä artikkelissa esittelemme viisi parasta vinkkiä, joilla voi merkittävästi pienentää asumiskustannuksiaan vuonna 2023. 

Asumiskustannusten alentaminen voi tuntua haastavalta, mutta seurauksena voi olla merkittäviä säästöjä, jotka voivat tehdä suuren eron taloudelliseen tilanteeseesi. Olipa kotisi suuri tai pieni, uusi tai vanha, on olemassa monia keinoja, joilla voit vähentää asumisesta aiheutuvia kuluja. Ja mikä parasta, monet näistä keinoista ovat yksinkertaisia ja helposti toteutettavissa. Riittää, että tiedät missä säästää ja miten se tehdään. 

“Asumiskustannusten leikkaamisessa on kyse strategisesta lähestymistavasta. Se ei tarkoita pelkästään kustannusten leikkaamista, vaan myös tehokkaan ja vastuullisen kulutuksen edistämistä.”

Vähennä vedenkulutusta ja alenna vesilaskua

Veden säästäminen on tehokas tapa vähentää asumiskustannuksia. Lisäksi se on ympäristöystävällinen valinta, sillä vedenkäytön vähentäminen pienentää vesistöihin kohdistuvaa kuormitusta. Tässä muutamia vinkkejä, kuinka voit vähentää vedenkulutusta ja sen myötä vesilaskua. 

  1. Suihkussa käyminen: Lyhyempi suihku säästää vettä merkittävästi. Voit asentaa myös vettä säästävän suihkupään, joka vähentää veden virtausta ilman, että se vaikuttaa suihkun paineeseen.
  2. Vuotavat hanat: Vuotava hana voi kuluttaa huomattavan määrän vettä. Kiinnitä huomiota vuotoihin ja korjaa ne mahdollisimman pian.
  3. Pyykinpesu: Pese pyykkiä täysissä koneissa ja käytä mahdollisuuksien mukaan veden säästöohjelmaa. Pyykinpesukoneen ja astianpesukoneen valintaan kannattaa kiinnittää huomiota; energiatehokkaat laitteet käyttävät vähemmän vettä.
  4. WC:n huuhtelu: Käytä kaksoishuuhtelua, jos WC-istuimessasi on sellainen.

Vedenkulutuksen vähentäminen ei ole vain rahan säästämisen keino, vaan myös tapa ottaa vastuu ympäristömme suojelusta. Pienillä arjen muutoksilla voit säästää huomattavia summia ja samalla suojella planeettaamme.

Lämmityksen optimointi ja kustannustehokkuuden lisääminen

Lämmitys on yksi merkittävimmistä asumiskustannuksista, joten lämmityksen tehokkuuden parantaminen on yksi tapa säästää rahaa. On olemassa useita tapoja vähentää lämmityskuluja ilman, että kodin mukavuus kärsii. 

Lämpötilan hallinta 

Ensimmäinen asetus, jota kannattaa tarkastella, on kotisi lämpötila. Liian korkeat lämpötilat eivät ainoastaan maksa enemmän, mutta voivat myös aiheuttaa epämukavuutta ja terveysongelmia. Asiantuntijat suosittelevat yleensä, että lämpötila pidetään 18-20 celsiusastetta lämpimänä. 

Tehokas lämmöneristys 

Tehokas lämmöneristys on yksi parhaista asumiskustannusten vähentäjistä. Eristät sitten uutta taloa tai parannat vanhaa, nykyinen eristysstandardi minimoi lämpöhäviöt ja auttaa pitämään lämpimän ilman sisällä talvella. 

Lämmitysjärjestelmän säännöllinen huolto 

Lämmitysjärjestelmän säännöllinen huolto ja optimointi ovat avainasemassa sen suorituskyvyn ja eliniän pidentämisessä. Säännöllinen huolto voi parantaa lämmitysjärjestelmän tehokkuutta jopa 10% ja säästää merkittävästi energiaa ja kustannuksia. Myös lämpöverkkoremontti voi olla paikallaan.

Uusien teknologioiden hyödyntäminen 

Uusia tekniikoita, kuten ilmavesilämpöpumppu, aurinkopaneelit ja maalämpö, voidaan käyttää tehostamaan lämmitystä ja säästämään energiaa. Nämä sijoitukset voivat vaatia hieman enemmän alkuinvestointeja, mutta palkitsevat itseään pitkällä aikavälillä. 

Paranna ilmanlaatua ja säästä samalla energiaa

Ilmanlaadun parantaminen kotona on helppo ja taloudellinen tapa vähentää asumiskustannuksia. Seuraavassa olemme koonneet muutamia vinkkejä, joita voit hyödyntää tähän tarkoitukseen: 

Vinkki 1: Tuuleta kotiasi säännöllisesti

Sisäilman laadun parantaminen on ensimmäinen askel energiankulutuksen vähentämiseen. Tuulettamalla koti säännöllisesti, raikas ja happirikas ilma korvaa vanhan ja kostean ilman, tehden kotisi ilmastointijärjestelmän tehokkaammaksi.

Tämä on erityisen tärkeää talvikuukausina, kun ilma on usein kuivempaa ja ilmastointijärjestelmät työskentelevät kovemmin. Kun ilmaa vaihdetaan säännöllisesti, ilmastointilaite ei joudu käyttämään ylenpalttista energiaa sisäilman lämpötilan ja kosteuden tasapainottamiseksi. 

Miten tämä sitten tehdään käytännössä? Hyvä nyrkkisääntö on tuulettaa kotia aamuisin ja iltaisin noin 10 minuutin ajan. Jos ulkolämpötilat ovat äärimmäisen kylmiä tai kuumia, voit rajoittaa tuulettamisen kertaan päivässä. Tärkeää on, että huolehdit ilmanvaihdosta koko asunnossa, et vain tietyissä huoneissa. 

Vinkki 2: Käytä ilmanpuhdistinta

Ilmanpuhdistimien käyttö on toinen tehokas tapa parantaa sisäilman laatua ja samalla vähentää energiankulutusta. Ne poistavat sisäilmasta epäpuhtauksia, kuten pölyä, siitepölyä, bakteereita ja viruksia, jotka voivat vaikuttaa ilmastointijärjestelmän tehokkuuteen. Kun ilmanpuhdistin on käytössä, järjestelmä ei joudu tekemään ylenpalttista työtä suodattaakseen ilman epäpuhtauksia. 

Valitse ilmanpuhdistin, joka on suunniteltu sopimaan asuntosi kokoon ja tarpeisiin. Ota huomioon laitteen suodatustehokkuus ja energiankulutus. Energiatehokkaat mallit voivat auttaa sinua säästämään energiakustannuksissa pitkällä aikavälillä. 

Vinkki 3: Käytä energiaa säästäviä lamppuja

Valitse kotiisi energiaa säästäviä lamppuja. Perinteiset hehkulamput kuluttavat paljon energiaa, josta suurin osa menee hukkaan lämmön muodossa. Energiansäästölamput, kuten LED-lamput, kuluttavat huomattavasti vähemmän energiaa ja kestävät pidempään, mikä minimoi heidän ympäristövaikutuksiaan ja vähentää energialaskuasi.

Muista tarkistaa asumistuen mahdollisuudet – säästä rahaa

Asumistuen optimointi: Asumismenojen leikkaaminen ei rajoitu vain suoraan asunnon käytöstä johtuviin kustannuksiin. Toinen merkittävä tapa vaikuttaa asumiskustannuksiin Suomessa on tarkistaa asumistuen mahdollisuudet ja optimoida tuen saanti. 

Asumistuki on Kansaneläkelaitoksen (Kela) tarjoama etuus, joka auttaa tukemaan ruokavaliota ja tarjoaa apua asumiskustannuksiin. Tukea voi saada tietyin ehdoin ja sitä voidaan hakea joko yleisenä asumistukena tai eläkkeensaajan asumistukena. 

Muistathan, että asumistuen määrä perustuu useisiin tekijöihin, mukaan lukien asuntotyyppi, asunnon koko, vuokra, asumispaikka, perheen koko ja tulot. On siis erittäin tärkeää tietää oikeudet ja hakea oikea-aikaisesti omat mahdollisuudet asumistukeen.

Joitakin yleisiä vinkkejä asumistuen optimointiin: 

  1. Tarkista tukeen oikeuttavat ehdot ja päivitä tietoja ajoissa. Jos olosuhteet muuttuvat, ilmoita muutoksista Kelalle. Tämä voi vaikuttaa tukeen.
  2. Tutki erilaisia asumisvaihtoehtoja. Myös asunnon tyyppi ja sijainti vaikuttavat tuen määrään.
  3. Harkitse asumista useamman henkilön kesken. Asumistuki lasketaan kotitalouden tulojen perusteella, joten useampi asukas voi mahdollistaa suuremman tuen.

Asumistuen kanssa pätee yksinkertainen neuvo: mitä paremmin tiedät omat oikeutesi ja mahdollisuutesi, sitä paremmin voit hyödyntää järjestelmää. Tässä asiassa et voi koskaan olla liian informoitu.

Käytännön vinkit ruoanlaittoon ja ruokahävikin vähentämiseen

Yksi tehokas tapa vähentää asumiskustannuksia on keskittyä ruoanlaittoon ja ruokahävikin vähentämiseen. Monet meistä eivät ehkä ajattelekaan, että ruoanlaitolla voi vaikuttaa merkittävästi kuukausittaiseen budjettiimme. Tässä muutamia käytännön vinkkejä, joita voit kokeilla: 

1. Suunnittele ruokalistasi etukäteen 

Jos sinulla on selkeä suunnitelma siitä, mitä aiot kokata koko viikon ajan, voit ostaa tarvittavat ainesosat tehokkaasti. Tämä vähentää hukkaan heitettyjen ruokien määrää ja säästää samalla rahaa. 

2. Hyödynnä pakastinta 

Pakastin on ystäväsi, kun haluat pienentää ruokahävikkiä ja säästää rahaa. Joidenkin ruokien, kuten leipien, hedelmäsoseiden ja lihan, voi pakastaa helposti. Tämä pidentää niiden säilyvyysaikaa ja vähentää hukkaan heitettyjen ruokien määrää. 

3. Kokkaa suuria annoksia 

Yksi tehokas tapa vähentää ruoanlaiton kustannuksia on kokata suuria annoksia kerrallaan. Voit jakaa suuret annokset pienempiin osiin ja käyttää niitä myöhempinä aterioina. Tämä säästää sekä aikaa että energiaa, koska sinun ei tarvitse laittaa ruokaa niin usein. 

4. Opi tekemään omat säilykkeesi 

Omien säilykkeiden tekeminen on erinomainen tapa säästää rahaa ja vähentää ruokahävikkiä. Voit tehdä säilykkeitä lihasta, kalasta, vihanneksista ja hedelmistä, joita ei ole käytetty ajoissa. Tämä on myös loistava tapa säilöä satokauden hedelmiä ja vihanneksia. 

5. Kierrätä ruokajätteet 

Ruokajätteiden kierrätys on yksinkertainen ja tehokas tapa vähentää asumiskustannuksia. Voit kompostoida ruoantähteet omassa pihassa tai käyttää ne hyödyksi esimerkiksi huonekasvien lannoituksessa. Tämä voi vähentää roskapussien määrää ja pienentää jätemaksuja.

Yhteenveto

Asumiskustannusten pienentäminen voi tuntua pelottavalta tehtävältä, mutta tarkka suunnittelu ja järjestelmällisyys voivat auttaa sinua säästämään merkittävästi. Jotta voit tehdä edistyksen tällä alueella, tarjoamme sinulle viisi vinkkiä asumiskustannusten vähentämiseen, joiden uskomme olevan hyödyllisiä. Näitä menetelmiä kokeilemalla saattaa huomata merkittäviä säästöjä pitkällä aikavälillä.