Säästäminen pienillä tuloilla

Saastovinkit

Updated on:

Onnistuuko säästäminen pienillä tuloilla?

Onnistuuko säästäminen pienillä tuloilla? Keräsimme yhteen parhaat vinkit säästämiseen, joilla sinäkin voit aloittaa säästämisen jo tänään. Säästäminen ei ole rakettitiedettä, eikä vaadi suuria tuloja onnistuakseen.

Säästäminen on tärkeää monestakin syystä. Pienikin puskuri säästötilillä tuo taloudellista turvaa yllättävien menojen varalle sekä vähentää raha-asioista johtuvaa stressiä. Taloudellisen turvan lisäksi säästäminen edistää tavoitteiden saavuttamista kuten asunnon tai auton hankkimista, oman yrityksen perustamista tai esimerkiksi lomamatkaa ulkomaille.

Säästäminen pienillä tuloilla voi kuulostaa mahdottomalta, mutta hyvällä suunnittelulla ja ennen kaikkea tarkalla budjetoinnilla voi saavuttaa merkittäviä säästöjä. Säästäminen on pitkäjänteistä puuhaa ja vaatii paljon kärsivällisyyttä. Samalla on tärkeää pysyä kärryillä omista tuloista ja menoista.

Tässä artikkelissa jaamme parhaat vinkit ja ideat pienillä tuloilla säästämiseen, joita hyödyntämällä kuka tahansa voi aloittaa säästämisen ja sijoittamisen tulotasosta riippumatta. Säästämisen aloittaminen on huomattavasti helpompaa, kun tietää mitä tekee ja ymmärtää oman taloudellisen tilanteen.

Seuraa tuloja ja menoja

Pienillä tuloilla säästämisessä korostuu tulojen ja menojen seuraaminen. Digitalisaation myötä rahavirran seuraamisesta on tehty äärimmäisen helppoa: erilaiset sovellukset, taulukkolaskentaohjelmat sekä verkkopankkien omat työkalut auttavat seuraamaan rahan kulkua suuntaan ja toiseen sentin tarkkuudella.

Tulojen ja menojen säännöllinen seuraaminen mahdollistaa tarkan budjetin laatimisen. Budjetointi helpottaa oman talouden suunnittelua, sekä auttaa taloudellisten päätösten tekemistä.

Budjetoinnin hyödyt:

  • Hallittu rahankäyttö: Budjetilla pidät kirjaa tuloistasi ja menoistasi, jolloin pysyt kärryillä mihin rahasi menevät ja hallitset rahankäyttöäsi paremmin.
  • Säästäminen: Budjetointi auttaa tunnistamaan osa-alueet, joissa voit säästää rahaa. Säästäminen helpottuu, kun tiedetään mistä voi pihistää.
  • Velkojen välttäminen: Budjetoimalla ja suunnittelemalla rahankäyttöä voit välttää velan syntymistä. Pitämällä kulut kurissa varmistat rahan riittämisen pakollisiin menoihin, kuten laskuihin ja välttämättömiin hankintoihin.
  • Taloudellinen turvallisuus: Budjetoinnin avulla voit luoda taloudellisen puskurin, jonka avulla selviät yllättävistä menoista tai kuluista.

Budjetointi on tärkein osa oman talouden suunnittelua. Tarkka budjetointi auttaa rahojen hallinnassa, tavoitteiden saavuttamisessa sekä taloudellisen turvaverkon luomisessa.

Budjetin luominen

Tehokkaan ja toimivan budjetin luominen vaatii tarkan suunnittelun sekä syvällisen paneutumisen omiin tuloihin ja menoihin. Kun tavoitteena on pienemmillä tuloilla säästäminen, on tärkeää määrittää tarkkaan mistä voidaan pihistellä, ja mihin osa-alueisiin kannattaa panostaa.

Vinkit budjetin laatimiseen:

  • Määritä tulot: Ennen budjetin laatimista on tärkeä laskea yhteen kuukausittaiset tulot, kuten palkka, avustukset tai eläkkeet. Tulojen määrittäminen helpottaa ymmärtämään, paljonko rahaa on kuukausittain käytettävissä.
  • Erittele menot: Laske yhteen kuukausittaiset menot, kuten vuokra, asuntolainan lyhennys, ruokakulut, laskut tai matkakulut. Tässä voit hyödyntää joko Exceliä tai puhelinsovellusta.
  • Priorisoi rahankäyttö: Erittele kuukausittaisen menot niiden tärkeyden mukaan. Välttämättömistä kuluista on usein mahdotonta pihistää, joten säästäminen kannattaa suorittaa pienemmistä kuluista kuten viihteestä ja harrastuksista.
  • Suunnittele hankinnat ja ostokset: Heräteostokset ovat säästäjän pahin vihollinen. Sen sijaan suunnittele hankinnat etukäteen, ja tee vain hankintoja joita oikeasti tarvitset.

Tiettyjen tuotteiden kohdalla halvimman vaihtoehdon ostaminen ei ole kannattavaa, jonka vuoksi on tärkeä tietää mihin panostaa ja mihin ei. Osta vähemmän, osta parempaa!

  • Pienet muutokset=suuret säästöt: Sen sijaan että teet suuria säästötoimia vain tietyillä osa-alueilla, säästä mieluummin vähän kerralla mutta useammassa asiassa. Vaihda kalliimmat brändit halvempiin, säästä vettä ja sähköä äläkä sorru pieniin impulssiostoksiin.

Vinkit pienillä tuloilla säästämiseen

Budjetoinnin ja suunnittelun lisäksi pienillä tuloilla säästäminen vaatii paljon konkreettisia toimia useilla eri osa-alueilla. Tässä muutamia ideoita kulujen minimointiin.

  • Asumiskustannukset: Vuokra tai asuntolainan lyhennys on suurin yksittäinen menoerä. Jos mahdollista, harkitse pienempään tai edullisempaan asuntoon muuttamista kustannusten pienentämiseksi.
  • Säästä energiaa ja vettä: Etenkin suuremmissa kotitalouksissa sähkö ja vesi voivat muodostaa merkittävän kuluerän joka kuukausi. Voit saavuttaa merkittäviä säästöjä pienillä päivittäisillä muutoksilla: ota lyhyempiä suihkuja, pese vain täysiä koneellisia pyykkiä ja astioita, sulje turhat valot äläkä pidä sähkölaitteita turhaan päällä.
  • Säästä ruokakuluissa: Voit säästää ruokakuluissa vaihtamalla merkkituotteen halvempiin, suunnittelemalla ostoksen etukäteen sekä seuraamalla säännöllisesti alennuksia.
  • Minimoi kuukausimaksut: Pieneltä kuulostavat kuukausimaksut muodostavat kasaantuessaan suuret kulut, jotka jäävät helposti huomioimatta. Karsi turhat suoratoistopalvelut ja maksulliset palvelut joita et käytä aktiivisesti, ja tutustu ilmaisiin vaihtoehtoihin.
  • Huolehdi motivaatiosta: Säästäminen vaatii sinnikkyyttä ja pitkäjänteisyyttä. Tämän vuoksi on tärkeä ylläpitää säästämisen motivaatiota, vaikka etenkin alussa säästäminen voikin tuntua ikävältä. Ajattele säästämisen hyviä puolia ja pidä tavoite mielessä.

Yhteenveto

Näillä vinkeillä pääset helposti alkuun säästämisessä tulotasostasi riippumatta. Aloita säästäminen jo tänään: lähde liikkeelle pienistä muutoksista, heti ei tarvitse hypätä syvään päätyyn. Säästämisestä on pelkkää hyötyä, joten tulet kiittämään itseäsi tulevaisuudessa kun aloitat säästämisen hyvissä ajoin.